Veelgestelde vragen

Inhoudsopgave

Wat is de zin en onzin van het behandelen van een lipband bij een baby?

In het tijdschrift JGZ is in 2018 een artikel verschenen over de onzin van het behandelen van een lipband. Het zou onethisch en gevaarlijk zijn. Echter is dit in de medische literatuur nooit bewezen.

Er is een wetenschappelijke onderbouwde reactie terug geschreven met de conclusie dat de indien een lipband door een deskundige arts na uitvoerig mond- onderzoek en functioneel onderzoek als strak wordt beoordeeld én er sprake is van een beperking bij het borstvoeden én het probleem niet door een andere voedingspositie verholpen kan worden, dan dient een ervaren behandelaar deze op een veilige en verantwoorde manier chirurgisch te verhelpen.

Dit is ook recentelijk uit de Boefjesstudie gebleken ( Zie www.boefjesstudie.nl). Zie hier voor de twee publicaties:

Bijlage: Post & Hendriks 2018 Strakke lipbandjes bij neonaten de zin of onzin van behandelen Tijdschrift JGZ

Bijlage: Reactie Kirsten op het artikel over de zin van het behandelen van strakke lipbandjes bij neonaten

Tussen neus en lippen door, de Boefjes studie?

De behandeling van een lipband wordt als controversieel gezien. Allereerst weten we uit de wetenschappelijke literatuur dat een lipband een normaal anatomisch verschijnsel is bij een pasgeboren baby (1). Evenals dat de behandeling van een lipband niet een nieuw fenomeen is (2). Nergens in de literatuur wordt beschreven dat het gevaarlijk is of dat er complicaties zijn bij de behandeling van een lipband (3). Er zijn al meerdere onderzoeken gedaan naar het effect van de behandeling van een lipband bij borstvoedingsproblemen (4,5,6)

In de Boefjes studie (www.boefjesstudie.nl en gepubliceerd in Q1 vakgebied MKA chirurgie) is gekozen om bij 175 baby’s borstvoedings- en refluxproblemen voor 6 maanden te volgen. 6 maanden borstvoeding is het advies van de WHO.

Methode: In de Boefjes studie hebben we op basis van de huidige bestaande wetenschappelijke literatuur er daarom voor gekozen altijd beide orale restricties te behandelen, ofwel een strakke tongriem en een strakke lipband, ongeacht de anatomie. Bij wetenschappelijk onderzoek is het belangrijk op eenzelfde manier te behandelen en te meten. Zo kun je beter het totale behandelresultaat beoordelen.

Resultaat: In de Boefjes studie werd geen relatie tussen het type lipband en type tongriem gevonden. Met andere woorden, de anatomie van de tong of lip bepaalt niet de mate van borstvoedings- en refluxproblemen bij een baby.

De conclusie in de Boefjes studie mbt de lipband is als volgt:

 1. Een lage aanhechting tot aan de kaakrand van een lipband is een normaal fysiologisch verschijnsel bij een baby.
 2. Niet alleen de anatomie bepaalt of een lipband strak is, maar vooral het functioneren van de lip tijdens borstvoeding.
 3. Na 6 maanden waren er geen complicaties van de frenulotomie en bleek het veilig om een lipband en tongriem te behandelen als dit door een ervaren (tand)arts wordt gedaan.

De Boefjes studie geeft aan daarom het belang van altijd bij (mond)onderzoek naar het totaalplaatje te kijken als er borstvoedings- en refluxproblemen zijn en pas te behandelen als non-chirurgische hulp niet geholpen heeft.

Controverse:

Vlak voor de Boefjes studie verscheen een artikel over de anatomie, effect op borstvoeding en de correlatie met ankyloglossia (7). Dit artikel van Shalini et al. (niet gepubliceerd in Q1 vakgebied KNO) zorgt voor veel verwarring onder zorgverleners. Belangrijk is te noemen dat zij evenals in de Boefjestudie concluderen dat er geen relatie is tussen de anatomie van de lipband en de tongriem en “borstvoedingsscores”.

Wat deze studie echter niet betrouwbaar maakt als literatuur met betrekking tot borstvoedingsscores, borstvoedingsproblematiek of het beoordelen van een behandeling van een lipband komt door het volgende:

 1. Er wordt niet gekeken bij baby’s met borstvoedingsproblemen en moeders met tepelpijn, maar bij gewone pasgeboren baby’s en moeders zonder pijn.
 2. Er is maar een 2 weken follow-up.
 3. Van de 100 baby’s, krijgen er na 1 week  71 baby’s (62+9) baby’s en na 2 weken 27 baby’s (23+4) borstvoeding. De andere baby’s hebben nooit borstvoeding gehad!
 4. Er worden borstvoedingscores gemeten bij baby’s die geen borstvoeding krijgen!
 5. Er is bij geen enkele baby een behandeling dmv frenulotomie uitgevoerd!

Kortom, er mag statistisch gezien door het gebrek aan power van deze studie:

 1. Geen conclusie getrokken worden met betrekking tot een lipband en het effect op borstvoeding!
 2. Geen conclusie getrokken worden over het behandelen van een lipband! Dit is namelijk helemaal niet gemeten in deze studie!

Meer lezen over de controverse rondom lipbandjes? Zie FAQ medische literatuur:  De zin en onzin van Lipbandjes

 1. Flinck A, Paludan A, Matsson L, Holm AK, Axelsson I. The superior labial frenulum in newborns: what is normal? Glob Pediatr Health 1994;4:1–6.
 2. Veen JA van der. Frenulum labii superioris. Leiden: Stafleu & Tholen, 1971.
 3. Francis DO, Chinnadurai S, Morad A, et al. Treatments for ankyloglossia and ankyloglossia with concomitant lip-tie.
  Comparative Effectiveness Reviews, No. 149. Agency for Healthcare Research and Quality. 2015
 4. Walsh J, McKenna Benoit M. Ankyloglossia and other oral ties. Otolaryngol Clin N Am 2019;52:795–811.
 5. Pransky SM, Lago D, Hong P. Breastfeeding difficulties and oral cavity anomalies: the influence of posterior ankyloglossia and upper-lip ties. Int J Pediatr Otorhinolaryngol 2015;79:1714–1717.
 6. Ghaheri BA, Cole M, Fausel CA, Chuop M, Mace JC. Breastfeeding improvement following tongue-tie and lip-tie re- lease: a prospective cohort study. Laryngoscope 2017;127:1217–1223.
 7. Shalini S, Allen P, Walker R, Rosen-Carole C, McKenna, Benoit M. Upper Lip Tie: Anatomy, Effect on Breastfeeding, and Correlation With Ankyloglossia Laryngoscope 2020; Oct ahead of print.