Veelgestelde Vragen

Tips verbeteren drinken aan de borst

Tips verbeteren drinken aan de borst

Na de behandeling kan het zijn dat je baby anders moet leren drinken, omdat de tong al vanaf de periode in de baarmoeder vastzat. Nu de tong los is, is het voor je baby zoals het voor een kind of volwassene kan voelen als je been uit het gips gaat: je moet opnieuw leren lopen. Daardoor kan je baby een dag of iets langer mopperig zijn. Hoe ouder je baby, hoe langer je baby moest compenseren om toch melk te kunnen krijgen. Bedenk ook dat je baby in de baarmoeder al vijf maanden lang vruchtwater dronk met een tong die vastzat. Je baby heeft even tijd nodig om op een ‘nieuwe’ manier te gaan drinken en te wennen aan de grotere beweeglijkheid van de tong. De tongspelletjes die we in de video laten zien, kunnen het beste vóór de voedingen worden gedaan. Zo kun je de tong uitdagen meer verschillende bewegingen te maken. Wanneer je dit voorafgaand aan de voeding oefent, kan je kind het aan de borst meteen in de praktijk brengen. Het strekken van de hele tong naar het gehemelte stimuleert de beweging naar boven; deze beweging is essentieel om een goed vacuüm te creëren en voorkomt opnieuw vastgroeien.

Soms is de overgang groot en kan je baby wel wat hulp gebruiken om de overgang wat te vergemakkelijken. Bij borstvoeding is het goed om je lactatiekundige te vragen voor een consult. Een andere houding kan handig zijn, evenals tips voor optimaal aanleggen of het tijdelijk gebruik van een tepelhoed. Ook bij het kiezen van de juiste maat tepelhoed kun je waarschijnlijk wel wat hulp gebruiken. Philips Avent blijkt door de vorm voor veel moeders onhandig in gebruik te zijn. We horen vaak terug (en zien ook zelf) dat de tepelhoed van Ardo of het model Medela Large als prettig worden ervaren. Voor heel grote tepels heeft Mamivac een nog grotere maat beschikbaar dan de Large van Medela.
Voor een juist gebruik kun je veel nuttige informatie halen uit dit filmpje .

Als een baby niet direct wil aanhappen, kun je je baby eerst wat meer tot rust brengen door via vingervoeden wat melk aan te bieden, zoals hier. Je kunt ook een spuitje gebruiken zoals deze vader doet. Je kunt je baby bijvoorbeeld 10-30 ml laten drinken; dan is de honger nog niet gestild, maar is je baby wel wat rustiger en in een zuigritme geraakt. Dat kan helpen om het aanleggen aan de borst goed te laten verlopen. Masseer de muis van de duim; hier zit een reflex die de palmomentaalreflex wordt genoemd. Door deze te prikkelen, worden het aanhappen en zuigen gestimuleerd.

Het kan zijn dat je productie is teruggelopen doordat het drinkgedrag van je baby vóór de behandeling niet optimaal was. Kijk maar eens bij deze FAQ voor tips om je melkproductie te verhogen.

Een manier om je baby aan de borst te krijgen, is je baby even met paced bottle feeding te laten drinken. Dit is een manier van voeden met een fles waarbij je je baby wat rechterop zet, de fles wat meer horizontaal houdt en goed kijkt of je baby het tempo kan volgen. Doe dat dicht bij je blote borst (met de tepelhoed erop als dat beter gaat); als je baby rustig wordt, switch je naar de borst zonder de baby te verplaatsen. Als er nog langer moet worden bijgevoed, bijvoorbeeld omdat je productie is teruggelopen, kun je beter aan de borst bijvoeden met een slangetje of een borstvoedingshulpset. Als je voldoende gekolfde melk hebt, kun je deze via het slangetje geven; is dat niet het geval, dan zul je kunstmatige zuigelingenvoeding moeten aanbieden. Voeden met een slangetje of een hulpset is op zich een eenvoudig methode, al vraagt deze wel wat oefening. De methode bevordert echter het terug aan de borst gaan en tegelijkertijd stimuleert ze je melkproductie. Door aan de borst bij te voeden (of dat nu met moedermelk of met kunstmatige zuigelingenvoeding is), drinkt je baby in één keer zijn totale voeding aan de borst. Je voedt dan dus niet eerst aan de borst en daarna met de fles (of andersom) en bovendien leert je baby dat gevoed worden en aan de borst zijn bij elkaar horen. Ook dat is een heel belangrijk effect van deze voedingsmethode. Het kan voor jullie samen rust geven dat voeden weer echt helemaal ‘borstvoeden’ is en je tóch zeker weet dat je baby binnenkrijgt wat nodig is om goed te groeien.