Veelgestelde Vragen

Tips verbeteren drinken met de fles

Tips verbeteren drinken met de fles

Na de behandeling kan het zijn dat je kindje anders moet leren drinken, omdat de tong vast gezeten zat. Nu de tong los is, is het alsof je je been uit het gips krijgt, je moet opnieuw leren lopen. Daardoor kan de baby een dag of iets langer mopperig zijn. Des te ouder de baby des te langer moest de baby compenseren om toch melk te kunnen krijgen, bedenk ook dat je baby in de baarmoeder al vruchtwater dronk met een tong die vast zat. Je baby heeft even tijd nodig om op een “nieuwe” manier te gaan drinken.  De tongspelletjes kunnen het beste voor voedingen gedaan worden om de tong uit te dagen meer verschillende bewegingen te gaan maken. Het strekken van de hele tong naar het gehemelte stimuleert de beweging naar boven, deze is essentieel voor het goed vacuüm creëren en voorkomt opnieuw vastgroeien.

Soms is de overgang groot en kan een baby wel wat hulp gebruiken om de overgang wat te vergemakkelijken. Als een baby niet direct wil aan happen kan je je baby eerst wat rustiger krijgen met wat vingervoeden zoals hier, je kan ook een spuitje gebruiken zoals deze vader. Je kan je baby bijvoorbeeld 10-30 ml even laten drinken. Masseer de handpalm, dit stimuleert het aanhappen en zuigen.

Bekijk deze paced bottle feeding, een rustige manier om de fles te laten drinken.

Bij fles weigeren kan een schoon pantykousje om de speen, of een knuffel/ sokje om de fles. Lopen met de fles, afleiden. Warme speen kan helpen. Melk juist koud/lauw geven. Een smallere/ langere speen. Je baby kan ook moeite hebben met rechtop en achterover drinken, leg hem dan opzij te drinken.

Zoek een pre-logopedist bij je in de buurt om te helpen met fles en andere voedingsproblemen.

Bij de foto’s merkten ouders dat hun fles weigerende baby wel ging zuigen op de knuffel, ze maakte een gaatje bovenin en ging de baby zo wel uiteindelijk weer aan de flessespeen zuigen.