Veelgestelde Vragen

Wat is myofunctionele therapie (OMFT)?

Wat is myofunctionele therapie (OMFT)?

Oromyofunctionele therapie (OMFT) is een oefentherapie die gericht is op het herstellen van een verstoord evenwicht in het mondgebied. Daarbij gaat het om het herstel van het functioneren van de spieren in en rond de mond, met als doel een positief effect op de vorm van de kaken en de stand van het gebit.
Normaal gesproken is er een functioneel evenwicht in de werking van de spieren in en rond de mond. De kauwspieren, de tong, de lippen, de wang- en kinspieren, etcetera, oefenen daarbij allemaal functionele krachten uit op de vorm van de kaken en de stand van het gebit. Als bepaalde spieren of spiergroepen niet goed functioneren, heeft dit dan ook vrijwel altijd een direct gevolg voor de vorm van de kaken en daarmee uiteindelijk ook voor de stand van het gebit. Het doel van de oromyofunctionele therapie is dus om door middel van oefeningen weer evenwicht te brengen in alle spieren in het mondgebied en compenserende technieken af te leren. Als dat lukt, kunnen de vorm en functie van de kaken en de stand van tanden en kiezen worden hersteld.
Myofunctionele therapie pakt dus de oorzaak aan van een of meerdere problemen en niet alleen de gevolgen van het verstoorde evenwicht. Met andere woorden: door OMFT-oefeningen wordt het evenwicht hersteld, zodat andere therapieën zoals orthodontie, logopedie of een kaakcorrectie later een blijvend resultaat zullen kunnen opleveren. Soms is OMFT voldoende om de problemen in het mondgebied op te lossen. Het kan zijn dat het chirurgisch losmaken van de strakke tongriem daarmee overbodig wordt, omdat de therapie leidt tot herstel van de functie van de spieren. Als gevolg daarvan verbeteren de functie en positie van de diverse structuren in het mondgebied.